V Križevcih pri Ljutomeru obeležili pomembni obletnici

Gornja Radgona

V Domu kulture občine Križevci pri Ljutomeru je v soboto 20. januarja 2024 potekala slavnostna prireditev posvečena pomembnim lanskoletnim jubilejnim obletnicama: 55. obletnici ustanovitve TO, ki je bila predhodnica Slovenske vojske in 30. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Letos praznuje 30. obletnico ustanovitve tudi Zveza slovenskih častnikov.

Po dobrodošlici predsednika OZSČ Ljutomer Franca Roškarja je po izvedeni državni himni v izvedbi učencev OŠ Križevci pod vodstvom mentorja Mirana Čarnija, sledil pozdravni nagovor Branka Slavinca, župana občine Križevci.

Alojz Filipič, predsednik OZ VVS Ljutomer je v nagovoru orisal dogajanje ob 30. obletnici ustanovitve ZVVS s poudarkom  na OZVVS Ljutomer, predsednik Roškar s poudarkom na OZSČ Ljutomer.

Major Anton Kosi, profesor obramboslovja in sekretar OZSČ Ljutomer je v projekciji in besedi prikazal nastanek in delovanje TO od ustanovitve leta 1968 do razformiranja s povdarkom na ljudeh, ki so vsa leta aktivno delovali v občini Ljutomer.

Aktualni predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič ter generalmajor dr. Alojz Šteiner, nekdanji predsednik ZSČ in načelnik Generalštaba Slovenske vojske sta v predstavitvi predstavila vsak s svojega področja dogodke pred, med in po osamosvojitveni vojni 1991. S svojega profesionalnega pogleda sta spregovorila tudi o sedanjih vojnih žariščih predvsem v Ukrajini in Palestini.

Prireditvi, na kateri so ustanovnim članom OZSČ Ljutomer bile podeljene zahvalne listine, je prisostvovalo okrog 60 predstavnikov iz vseh pomurskih OZ VVS in SČ ter iz širše okolice. 

Prireditve se je udeležila tudi delegacija OZVVS Gornja Radgona.

 

Besedilo, posnetki: Dani Mauko