Žalna komemoracija 2022 v Radencih

Radenci
  Območno združenje vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona, predsednik Nikolaj Brus, je v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih ob dnevu spomina na mrtve organiziralo žalno slovesnost - komemoracijo. 
  Brus je kronološko obudil spomine na dogodke izpred 31 let ter dejal, da se spominjamo vseh žrtev vojne 1991, še posebej mladega fanta Alojza iz Janževega Vrha, ki je bil 28. junija  v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, s pomočjo miličnikov in medicinskega osebja odpeljan v bolnišnico v Rakičan kjer je 3. julija podlegel poškodbam, pokopan je na pokopališču v Gornji Radoni. Prav tako 28. junija je v Gornji Radgoni pod streli oklepnika JLA ob 11:38 omahnil in umrl Janez Svetina, ki se je odmaknil iz skupine, ki je opazovala napredovanje jugoslovanske kolone, stopil je na cesto in dvignil fotoaparat, ko so ga pokosili rafali iz mitraljeza.
  Prav vsem tem žrtvam in žrtvam vseh vojn, tudi v Ukrajini in drugod po svetu, vsem civilnim žrtvam se poklanjamo na današnji slovesnosti. Tukaj smo zbrani tudi vsi tisti, ki smo  leta 1991 prispevali svoj obrambni delež k uspešni obrambi naše domovine, je še povedal Brus, se še posebej zahvalil županu Romanu Leljaku in Občini Radenci za skrbno urejanje  parka z okolico.
  Ob praporih veteranskih združenj in društev, ki jim je poveljeval praporščak Matjaž Perša, so Marija Gaube, sestra ubitega Alojza, Štefan Žalodec, podpredsednik OZ SČ Gornja Radgona, Darjan Mencingar, predsednik KO ZZB NOB Radenci, predstavnik OZ VVS Lenart ter Brus ob spomeniku prižgali sveče, Luka Ajlec pa položil venec občine.
   Kulturni program so izvedle z recitacijami učenke (Klara Olaj, Jan Mulec, Alja Ružič, Sara Jurjovič Grobelnik, flavtistka Ajša Nidorfer, ) Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci pod mentorskim vodstvom prof. Zdenke Šiplič.
  Pred slovesnostjo v Radencih je bila komemoracija tudi pri spomeniku NOB na Kapelskem Vrhu.
 
Besedilo, posnetki: Dani Mauko