Žalna komemoracija 2023 v Radencih

Radenci

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona je žal zaradi slabega vremena v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih v petek 27. oktobra odpovedalo komemoracijo posvečeno Dnevu spomina na prvo žrtev  Alojza Gaubeta in s tem povezane dogodke   iz leta 1991 v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.  Mladi fant Alojz Gaube iz Janževega Vrha je bil 28. junija  v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen. S pomočjo miličnikov in medicinskega osebja je takrat odpeljan v bolnišnico v Rakičan, kjer je 3. julija podlegel poškodbam. 

Kulturni program v izvedbi učencev z mentorji OŠ Kajetan Kovič iz Radencev je odpadel, so pa člani predsedstva OZ VVS Gornja Radgona, OZ SČ Gornja Radgona in združenja Sever Gornja Radgona ob spomeniku prižgali sveče, občina Radenci pa že prej položila svoj venec.

Pred predvideno komemoracijo v Radencih je KO ZB za vrednote NOB Radenci organiziralo komemoracijo na Kapelskem vrhu ob spomeniku talcev in na Finžgarjevi ulici v Radenskem Gaju. 


Besedilo, posnetki: Dani Mauko