Žalna komemoracija v Radencih

Radenci

Območno združenje vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona, predsednik Nikolaj Brus, že nekaj let organizira v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije, komemoracijo. Letos so k so organizaciji povabili še OZ SČ in PVD Sever za Pomurje, pododbor Gornja Radgona.

  Ob praporih veteranskih združenj in društev, Združenja borcev za vrednote NOB-Radenci, Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona so Marija Gaube, sestra ubitega Alojza, predstavniki organizatorjev in predsednik KO ZZB NOB Radenci ob spomeniku prižgali sveče, Brus pa je kronološko obudil spomine na dogodke izpred 30 let ter dejal, da se spominjamo vseh žrtev vojne 1991, še posebej mladega Alojza iz Janževega Vrha, ki je bil 28. junija  v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, odpeljan v bolnišnico v Rakičan kjer je 3. julija podlegel poškodbam in zato, da je JLA uporabila prekomerno silo nihče ne odgovarja.
  Tukaj smo zbrani tudi vsi tisti, ki smo prispevali svoj obrambni delež k uspešni obrambi naše domovine. Spomin na te dogodke ne sme zbledeti, moramo ga negovati, spoštovati  in ne dovoliti nikomur, da s temi dogodki manipulira, je še povedal.
  Kulturni program so izvedle s petjem in recitacijami učenke (Tina, Maša, Eva, Taja, Klara, ) Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci pod vodstvom prof. Zdenke Šiplič in prof. Karine Miklaužič.
 Pred slovesnostjo v Radencih je bila komemoracija tudi pri spomeniku NOB na Kapelskem Vrhu.

Dani Mauko