Žalna slovesnost - komemoracija 2020 v Radencih

Radenci

Pred praznikom, Dnevom spomina na mrtve, se je delegacija predsedstva Območnega združenja vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona, predsednik Nikolaj Brus, podpredsednik Milan Kuzmič, član Dani Mauko, praporščak Matjaž Perša, zbrala v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi sovražne agresije.

Ob praporu so Marija Gaube, sestra ubitega Alojza, njegov nečak, osnovnošolec Jey in Kuzmič pri spomeniku prižgali sveči, Brus pa položil žalni šopek. Povedal je, da smo se z žalno komemoracijo spomnili vseh žrtev vojne 1991, še posebej mladega Alojza iz Janževega Vrha, ki je bil 28. junija v Radencih ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen, odpeljan v bolnišnico v Rakičan kjer je 3. julija podlegel poškodbam in zato, da je JLA uporabila prekomerno silo danes žal nihče ne odgovarja.

Občini Radenci se je zahvalil za skrbništvo in vzdrževanje Spominskega parka, pa tudi za ponovno namestitev EU zastave, ki so jo nepridipravi žal že štirikrat odtujili.

Zbrani smo upoštevali ukrepe za zajezitev okužb z novim korona virusom Covid-19, ki jih priporoča NIJZ.

Dani Mauko