Zapisi učencev OŠ Šmartno ob Paki

Šmartno ob Paki

V sredo, 5. 6. 2019, smo se predstavniki petošolcev, šestošolcev, sedmošolcev in osmošolcev OŠ bratov Letonja odpravili na strokovno ekskurzijo v Gornjo Radgono.

Predstavnika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje g. Franc Kačičnik Anti in g. Tajnšek sta vzela vajeti v svoje roke in 43 učencev je izvedelo veliko novih podatkov o času osamosvojitve Slovenije. Meni je bilo najbolj všeč, da je g. major Zdravko Stolnik, ki nam je govoril o vojni za osamosvojitev Slovenije v Gornji Radgoni, govoril doživeto, saj me je to spodbudilo k poslušanju. Najprej nas je seznanil s tremi vojaškimi mejniki, ki so vplivali na današnjo državo Republiko Slovenijo. Prvi mejnik sega v leto 1918, ko so Maistrovi borci za severno mejo pomembno vplivali na postavitev meje na tem ozemlju, drugi mejnik je NOB od leta 1941–1945, v času, ko je bil slovenski narod izpostavljen okupatorjevemu  nasilju, in tretji mejnik osamosvojitvena vojna leta 1991. V nadaljevanju je opisal pomen Teritorialne obrambe na tem področju pred junijem, ko so teritorialci skrivaj odnesli nekaj orožja v tajna skrivališča. Podrobno je opisal oviranje JLA na mostovih in cestah. 27. 6. 1991 je v Radencih oddelek 3. posebnega voda zajel podpolkovnika Jovanoviča in dva vojaka. 28. 6. je prišlo do  enournega spopada oklepne enote polkovnika Popova z vojaki TO, v katerem je umrl tudi en civilist. Civilno prebivalstvo se je umaknilo v protiletalske bunkerje. 2. 7. je bil napaden in porušen zvonik cerkve, TO pa je zavzela obmejno vojašnico v mestu. Do ponovnega napada je prišlo 3. julija, popoldan tega dne je bilo sklenjeno premirje in vojaki JLA so se pod vodstvom Popova umaknili nazaj na Hrvaško. Ob 19.16 so na mejnem prehodu dvignili slovensko zastavo. Tega dne je bilo konec spopadov.

 

Obiskali smo tudi muzej Špital, v katerem mi je bila všeč razlaga, sami prostori in tudi stari predmeti. Skratka bilo je zanimivo, poučno in vredno ogleda.

 

 

Osmošolka Neža Centrih

 


Po predstavitvi spopadov na področju Gornje Radgone smo odšli k spomeniku, kjer smo se skupaj z veterani poklonili vsem žrtvam vojne za Slovenijo. Na predlog učiteljev sem z največjim spoštovanjem položila cvetje  k obeležju. Potem smo si ogledali še muzej o zgodovini Gornje Radgone. Vodička nam je povedala veliko zanimivosti o kraju samem ter njegovi zgodovini. Ta ekskurzija je bila zelo poučna in upam, da bo tudi drugo leto organizirana kakšna podobna.

 

 

Osmošolka Nika Kačičnik


V prostorih PGD Gornja Radgona smo si ogledali kratek film o vojni za osamosvojitev Slovenije. Po končani predstavitvi smo se odpravili do spominskega parka Solza, kjer smo položili šopek cvetja v spomin udeležencem vojne za neodvisnost Slovenije. Sprehodili smo se tudi skozi Alejo velikih, kjer je postavljenih devet v bron vlitih doprsnih kipov dr. Antona Trstenjaka, Petra Dajnka, Janka Šlebingerja, Antona Krempla, Franca Simoniča, Jožefa Veršiča, Janeza Akvile, Manka Golarja in Franceta Vebra.

Strokovni ogled smo zaključili v muzeju Špital, kjer je prikazana zgodovina Gornje Radgone skozi čas.

 

 

                                                                                                                        Sedmošolka Urša Likeb


 

Ta izlet mi je bil zelo všeč, ker je bil zelo zanimiv. Izvedel sem veliko novega na zelo zanimiv način. Najbolj pa mi je bil všeč muzej Špital.

                                                                           Šestošolec Luka Polak Rožič

 

 

 


Spremljevalci Matej Ocvirk, Marija Vodovnik in Suzana Zabukovnik so bili veseli pohvale s strani organizatorjev in Območnega združenja vojnih veteranov Gornja Radgona. Vsi udeleženi učenci pa se iskreno zahvaljujemo Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Velenje in Gornja Radgona za strokovno, zanimivo in poučno ekskurzijo v vzhodno Slovenijo z željo, da se naše sodelovanje nadaljuje in poglobi s posameznimi predavanji v šoli in na terenu.