Spominska obeležja

Spominska obeležja iz osamosvojitvene vojne 1991

1. Spominsko obeležje:  »NIKOLI VEČ«
Lokacija: Maistrov Trg 5, Gornja Radgona

Ob 10. obletnici vojne za Slovenijo je bilo 3.julija 2001 v Gornji Radgoni odkrito obeležje – NIKOLI VEČ. Slavnostni govornik je bil takratni predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Posvečeno je spominu vseh dogodkov med osamosvojitveno vojno 1991 v Gornji Radgoni. S svojim sporočilom izraža upanje, da po treh vojaških mejnikih osamosvajanja Slovenije v preteklem stoletju nikoli več ne bo treba z orožjem in človeškimi žrtvami uveljavljati volje ljudstva za svobodo in lastno državo. Vsako leto je tukaj slovesnost ob Spominskem pohoda ob meji. Skrbnik tega obeležja je Občina Gornja Radgona.

2. Spominsko obeležje: »TETRAEDER«
Lokacija: most čez reko Muro, Kerenčičeva ulica 15, Gornja Radgona

Dne 26.avgusta 2008, ob 17-obletnici vojne za Slovenijo smo odkrili spominsko obeležje ob mostu čez Muro na mejnem prehodu v Avstrijo. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil načelnik GŠ SV, Generalmajor Albin Gutman. Posvečen je bojnim aktivnostim na takratnem mejnem prehodu in na to mesto prestavljen zaradi odstranitve carinske postaje iz Panonske ceste. Skrbnik obeležja je Občina Gornja Radgona.

3. Spominska plošča:  »JANEZ SVETINA«
Lokacija: Partizanska cesta 14-Gornja Radgona

Spominska plošča se nahaja na zidu zgradbe, pri kateri je 28.junija 1991, kot civilna žrtev, pod streli agresorske tankovske enote padel svetovni popotnik in psiholog Janez Svetina z Bleda. Na svečanem odkritju 26.septembra 1992,sta bila prisotna tudi takratna ministra v Vladi Republike Slovenije Jelko Kacin in Igor Bavčar. Obeležje je bilo postavljeno na pobudo demokratov Gornje Radgone. Skrbnik te plošče je Občina Gornja Radgona.

4. Spominska plošča: »SVET JE LEP, A DOM JE SVET«
Lokacija: Partizanska cesta 46, Gornja Radgona


Na zgradbi nekdanjega Admontovega dvorca, pozneje podjetja ELRAD, je bila 15.julija 1994 odkrita spominska plošča v spomin na vojno za Slovenijo 1991, s stihom slovenskega pesnika Otona Župančiča: SVET JE LEP, A DOM JE SVET. Posvečena je predvsem delovanju radgonskih prostovoljcev na tem območju prvega dne spopadov. S spontanimi akcijami so se odzvali na nesprejemljivo ravnanje kolone JA, ki je kljub temu, da v mestu ni bilo nobenega odpora, med napredovanjem intenzivno obstreljevala okoliške objekte.V napadu z molotovkami so uničili ali zaplenili vsa vozila v spremljevalnem delu oklepne enote polkovnika Popova. S tem so izrazili svoj odpor do ravnanja JA v našem mestu in nasploh v Sloveniji. Odločnost in pogum so črpali v svoji ljubezni do domovine v skladu z besedami velikega pesnika na spominski plošči. Skrbnik te plošče je Občina Gornja Radgona.

5. Spominsko obeležje: »VOJNI SPOPADI V RADENCIH«
Lokacija: Zdraviliško naselje 16, Radenci - pred rondojem v Zdravilišče Radenci

Spominsko obeležje je bilo slovesno odkrito 3.julija 2001, ob 10-letnici vojne za Slovenijo in ob 1. spominskem pohodu ob meji. Posvečeno je dogodkom in spopadom med osamosvojitveno vojno na tem območju. Predvsem zajetju podpolkovnika JA, ki ga je izvedel del oddelka Posebnega voda TO Gornja Radgona 27.junija 1991 in spopadu voda TO  in oddelka miličnikov s tankovsko kolono JA 28.junija 1991 ter spopadu 3.julija 1991,ko je bil s streli iz PO orožja zaustavljen oklepni transporter JA, posadka pa zajeta. Akcijo so izvedli Protidiverzantski vod iz Lenarta, protioklepna skupina PŠTO in enota miličnikov. Skrbnik obeležja je Občina Radenci.

6. Spominska plošča: »ALOJZ GAUBE«
Lokacija: Zdraviliško naselje 16, Radenci - pred rondojem v Zdravilišče Radenci

Na tej lokaciji je bilo slovesno odkrita spominska plošča, posvečena prvi civilni žrtvi agresije JA na našem območju - Alojzu Gaubetu, ki ga je 28.06.1991 v Radencih v ulici Pohorskega bataljona zadela krogla iz oklepnika agresorske JLA, polkovnika Berislava Popova, ob njihovem prodoru proti mejnemu prehodu v Gornjo Radgono. Zaradi težke poškodbe je 3.julija 1991 umrl v bolnišnici Rakičan.

7. Spominsko obeležje: »ZGORNJE KONJIŠČE«
Lokacija: Zgornje Konjišče ob vhodu na Rekreacijski center in ob nekdanji karavli JLA

Dne 2. julija 2009 smo dve veteranski organizaciji, OZVVS Gornja Radgona in  PVD Sever-Pomurje, pododbor Gornja Radgona ter občina Apače, odkrili spominsko obeležje v spomin na dogodke, ki so se odvijali na območju karavle JLA v Zg. Konjišču, kjer je delovala enota TO iz Lenarta in enota TO iz območja takratne Občine Pesnica. Skrbnik obeležja je Občina Apače.

8. Spominsko obeležje: »HRASTJE MOTA«
Lokacija: Hrastje Mota

Dne 25. junija 2021 je župan občine Radenci Roman Leljak skupaj s častnim gostom Zmagom Jelinčičem Plemenitim v Spominskem parku Hrastje Mota v neposredni bližini kapelice odkril  spominsko obeležje. Na njem je zapisano: BRANITELJEM SLOVENSKE SAMOSTOJNOSTI  LETA 1991, TERITORIALNI OBRAMBI, POLICIJI IN KRAJANOM - 24.10.2020. Na plošči spodaj je logotip OBČINA RADENCI, na levi in desni strani pa sta imenovana dva velikana Hrastje Mota: častni občan  Kajetan Kovič in prvi slovenski kardinar - Jakob Misja.  Pobudo za postavitev je leta 2018 podal predsednik OZVVS Gornja Radgona Niko Brus na seji občinskega sveta občine Radenci.  Skrbnik obeležja je Občina Radenci.