Spominske plošče

Spominske plošče »HRANILI OROŽJE« na območju OZ VVS Gornja Radgona

Spominska ploščaV Območnem združenju ZVVS Gornja Radgona smo se v letu 2018 odločili, da pričnemo s postavitvijo spominskih plošč »HRANILI OROŽJE« na lokacijah, kjer se je v času pred in med osamosvojitvene vojno 1991 hranilo orožje in minsko-eksplozivna sredstva Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

Vse omenjene Spominske plošče postavljamov v dogovoru z lastniki stanovanjskih hiš in drugih objektov, kjer se je hranilo orožje. Zraven plošče vsakemu lastniku predamo tudi zastavo Republike Slovenije, z željo, da jo izobesijo v času državnih praznikov. Prav vsi lastniki objektov, ki smo jih do sedaj kontaktirali, so se s spoštovanjem odzvali na našo pobudo. Za hranitelje orožja je bila takratna odločitev hrabro dejanje in ena od največjih domoljubnih  vrednot ter velika odgovornost celotne družine.

Finansiranje in postavljene vseh plošč ter slovesno odkritje realizira v celoti naše veteransko združenje. Ob vseh priložnostih na slovesno odkritje povabimo sosednje veteranske organizacije in društva: PVD Sever - Pomurje, pododbor Gornja Radgona, OZSČ Gornja Radgona in OZ  ZB za vrednote NOB – Gornja Radgona ter civilne strukture z župani občin s področij, kjer smo zadevo organizirali. Občasno se nam pridruži tudi predsednik ZVVS. Ob vsakem odkritju spominske plošče  predsednik OZVVS Gornja Radgona opravi priložnostni govor in se domačinom zahvali za njihov prispevek k osamosvojitvi.

Na področju UE Gornja Radgona je hranilo orožje in minsko eksplozivnas sredstva 21 družin in delovnih organizacij. Spominske plošče smo do sedaj postavili na 8. lokacijah.

Spominske plošče : 


  1. Lokacija: Tetraeder v Spominskem parku osamosvojitvene vojne v Radencih 

Ob 17.spominskem pohodu ob meji smo 3. julija 2018 odkrili 3 spominske plošče. Namestili smo jih na tetraeder v Spominskem parku osamosvojitvene vojne v Radencih, ki je postavljen v spomin  hraniteljem orožja v Postaji Milice na Maistrovem Trgu v Gornji Radgoni, v podjetju AVTORADGONA (današnji ARCONT) in Tovarni polnilne opreme (TPO-Radenska d.d.). Ker te tri lokacije ne obstajajo več, so spominske plošče simbolično postavljene na ta tetraeder. 


2. Lokacija: Dne 26. 12. 2018, ob DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI smo postavili in svečano odkrili četrto ploščo »HRANILI OROŽJE« v dogovoru z domačimi družine RUDOLFA KURBUSA.


3. Lokacija: Lovsko društvo Gornja Radgona, Hercegovščak 32b, Gornja Radgona
Svečano odkritje pete plošče je izvedeno 01.junija 2019 na zgradbi LD Gornja Radgona v Hercegovščaku.


4. Lokacija:  družina TIŠIČ, Police 88, Gornja Radgona
Dne 25.junija 2019 smo postavili in svečano odkrili šesto ploščo »HRANILI OROŽJE«  na družinski hiši  TIŠIČ TEREZIJE v Policah.


5. Lokacija: družina TOTH, Očeslavci 22, Gornja Radgona
Pred praznikom Dneva suverenosti smo  24.10.2019 postavili in svečano odkrili sedmo ploščo pri družini DRAGA TOTHA v Očeslavcih 22.


6. Lokacija: družina ZAMUDA, Rački vrh 2, Radenci
Istega dne 24.10. 2019 smo postavili in svečano odkrili ploščo še pri družini JOŽICE ZAMUDA v Račkem vrhu.


7. Lokacija: družina ŠINKO, Spodnja Ščavnica 7, Gornja Radgona
 Dne16.10. 2019 smo postavili in svečano odkrili deveto spominsko ploščo pri družini ANTONA ŠINKA v Spodnji Ščavnici.


8. Lokacija: družina ZEMLJIČ, Kobilščak 7, Radenci
 Dne 16.12. 2020 smo postavili in svečano odkrili deseto spominsko ploščo pri družini RUDOLFA ZEMLJIČA v Kobilščaku.


9. Lokacija: družina BREZNIK, Kobilščak 2, Radenci
 Dne 16.12. 2020 smo postavili in svečano odkrili enajsto spominsko ploščo pri družini FRANČIŠKE BREZNIK v Kobilščaku.


10. Lokacija:  družina ČUK, Hrastje Mota 72a, Radenci
Dne 25. decembra 2021 smo postavili in svečano odkrili dvanajsto ploščo »HRANILI OROŽJE«  na družinski hiši  ČUK v Hrastje Moti.


11. Lokacija: družina MAKOVEC, Hercegovščak 35, Gornja Radgona
Istega dne 23.decembra 2021 smo postavili in svečano odkrili trinajsto ploščo še pri družini JOŽETA MAKOVA v Hercegovščaku.


12. Lokacija:  družina Mlinarič, Črešnjevci 8, Gornja Radgona
Dne 26. decembra 2021 smo postavili in svečano odkrili štirinajsto  ploščo »HRANILI OROŽJE«  na družinski hiši  MLINARIČ v Črešnjevcih.


13. Lokacija: družinaVogrinec, Police 121, Gornja Radgona
Istega dne 26.decembra 2021 smo postavili in svečano odkrili še petnajsto spominsko ploščo pri družini VOGRINEC v Policah.